Kitap | Ayrılmaz İkili
- 8 Haz 2022
- 3 dakikada okunur

İnsanlarla ilişki kurmak aslında hiç kolay bir şey değil. Çatışmalar, farklılıklar, yanlış anlamalar, değişen ihtiyaçlar söz konusu olduğunda ilişkileri sağlıklı bir zeminde sürdürebilmek için bazen biraz ustalık gerekebiliyor.
Ayrılmaz İkili, esprili hikâyesi ile iki yakın arkadaşın birbirinden farklı ihtiyaçları söz konusu olduğunda köprüleri yıkmadan nasıl ortada buluşabildiklerini anlatıyor. Bu tür kitaplar, insan ilişkilerini sağlıklı bir şekilde sürdürmemiz için hayat boyu kullanacağımız becerilerin çocuklukta edinilmesi için oldukça faydalı.

Ayrılmaz İkili
Yazar: Smriti Halls
Çizer: Steve Small
Yayınevi: Pearson
Sayfa sayısı: 32
Cilt tipi: Ciltsiz
Yaş grubu: 3-6 yaş
Ebat: 20*28 cm
Tür: Kurgu
Temalar: Arkadaşlık, kişisel gelişim, problem çözme, mizah, kişisel alan, empati, farklılıklar
Etiket Fiyatı: 69,50 TRY
Ne anlatıyor?
Ayıcık ve sincap, çoook yakın arkadaştır. Öyle ki sincap nereye giderse, ayıcık da peşinden onu takip eder. Ayıcık, sevgili dostu sincaba bağlılık yemini etmiştir bir kere. Fakat sürekli dipdibe olmak Sincap'ın hayatını zorlaştırmaktadır. Ayıcığın iyi niyetle gösterdiği bu ölçüsüz yakınlık zaman zaman kazalara sebep olmakta ve daha da önemlisi biraz yalnız kalmaya ihtiyacı olan sincabı bunaltmaktadır. Sincap, canına tak ettiği noktada ayıcığa yalnız kalmak istediğini söyler.
Ayıcığın uzaklaşmasıyla hayatında açılan alan başlangıçta sincabı ferahlatsa da kısa süre sonra eksiklik hissetmeye başlar. Belki de yapması gereken kestirip atmak değildir. Ayıcıktan özür dileyerek çok sevgili dostuna kavuşur.
Ayrılmaz ikili, birbirlerinin hayatını zorlaştıran şeyler için yeni çözümler bularak dostluklarını başka bir yere taşır. Hiçbir zaman aynı olmayacaklardır. Kocaman cüsseli bir ayı ve minicik bir sincap her zaman bu sorunları yaşayacaktır. Önemli olan bu farklılığın getirdiği sorunlara yeni bir çözüm bulmaktır.
Sevmek tek başına yeterli mi?
Hiçbir ilişki mükemmel değil. Romantik ilişkilerde bile mükemmel uyum diye bir şey yok. Günün sonunda hepimiz birbirimizden farklı insanlarız. Kurduğumuz tüm ilişkilerde iki tarafın da kendini iyi hissebildiği bir orta yol bulmak zorundayız. Bu yolu bulabilmek içinse doğru iletişim kurma, çatışmaların üstesinden gelebilme, problem çözme, empati gibi bazı temel becerileri iyi kullanabilmek şart. Çünkü bu beceriler hayat boyu kaliteli ilişkiler kurmamızı ve bunları başarılı bir şekilde sürdürmemizi sağlıyor.
Bu sosyal-duygusal becerilerin tohumlarının çocuklukta atıldığını söylemeye bile gerek yok artık. Dünyayı diğerleriyle paylaştığımızı idrak eder etmez çatışmalarla, farklılıklarla, sorunlarla karşılaşmaya başlıyoruz. Hayatı paylaşmanın yolu ise bazen bir oyuncağı nasıl paylaşacağımızı öğrenmekten geçiyor.
Ayrılmaz İkili, birbirinden çok farklı iki arkadaşın ilişkisinden bahsediyor. Bu iki arkadaş, sincap ve ayıcık, birbirlerini çok seviyor ama sevmek tek başına her şeyin üstesinden gelemiyor. Ayıcık, kocaman vücuduyla sürekli sincapla vakit geçirmek istiyor ama acaba sincabın evi ikisinin de rahat edebileceği genişlikte mi?
Kitabın verdiği en önemli mesaj şu: Gereken ne sürekli dipdibe olmak ne de tamamen kestirip atmak. Küçük değişikliklerle, yeni yöntemlerle ve biraz empatiyle güzel bir şeyi daha da güzel hâle getirmek mümkün.
Kocaman bir ayıyla küçük sincabın dostluğu ve sorunlarına buldukları çözümler, ne kadar farklı olursak olalım buluşulabilecek bir orta yol olduğunu gösteriyor. Hayata, insanlara ve ilişkilere çok küçük yaşlardan itibaren böyle yaklaşmayı öğrensek dünya ne kadar farklı bir yer olurdu, değil mi?
Resmin ve metnin paslaşması
Kitap boyunca karakterlerin ne düşündüğüne ve yaşadığına dair hiçbir açıklama okumuyoruz. Bir sincap konuşuyor bir ayıcık. O sırada kim konuşuyorsa, okuyucu da onun bakış açısından bakıyor meseleye. Sadece metni okusak ikisi de gayet haklı gelir kulağa, işin içinden çıkamayız.
Ama resimler ayıcığın ve sincabın tek taraflı bakış açısının öte yüzünü öyle iyi ifşa ediyor ki empati gibi soyut bir şeyin kanlı canlı örneğini gözler önüne seriyor adeta. Ayıcık iye niyetlerle "Her an, her zaman yanında olurum." diyerek sincabın ağzının içine girerken, resim ayıcığın bir hapşırığıyla sincabın nasıl Mars'a kadar uçtuğunu gösteriyor. Sincap kendisiyle başbaşa kalmanın ona en iyi gelen şey olduğunu söylerken, resim tek başına çayını yudumlayan sincabın nasıl yalnız hissettiğini anlatıyor.
Madalyonun her zaman diğer tarafı vardır. Empati yapmak tam da böyle bir şey zaten: Hikâyenin diğer tarafını dinlemek, yaptığın şeyin sadece sana değil diğer tarafa olan etkisini de fark etmek. Ayrılmaz İkili, empatinin ne demek olduğunu bu yüzden çok basit ama zekice bir yöntemle gösteriyor.

Çocuklarla kitabı okurken
Ayıcığın konuşmaları metinde daha kalın, sincabın konuşmaları ise daha ince bir fontla verilmiş. Bu uygulama, kitabı okuyan yetişkinin karaktere göre tonlama yapmasını epey kolaylaştırıyor.
Metin, ayıcık ve sincabın düşündüklerini doğrudan anlatırken resimler diğer tarafın bundan nasıl etkilendiğini gösteriyor. Dolayısıyla her sayfada bu farklılık üstünden çocuklarla diyaloğa girmek mümkün.
İki karakterin farklılıklarının diğer tarafa nasıl bir etkisi olduğunu görmekse farklı yönlerimizin diğerlerine nasıl etkileri olduğunu, bu farklılıklarla nasıl uyumlu ve sağlıklı bir ilişki kurgulanabileceğine dair fikirler üretmelerine imkan sağlıyor.
Comentarios