Çekirge Kadar Hızlıyım: Gerçek Bir Çocuk Portresi | Kitap İncelemesi
- Çocuk Edebiyatı Kitaplığı
- 25 Oca 2022
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2022

Çekirge Kadar Hızlıyım
Audrey Wood
Hep Kitap
Yaş grubu: 2 yaş ve üzeri
“Çekirge kadar hızlıyım. Kuzu kadar uysalım. Hepsini birleştirin… Karşınızdaki BENİM!”
Telefonunuzu açın ve herhangi bir sosyal medya kanalına gidin. Gönderileri, fotoğrafları veya videoları birkaç dakika boyunca kaydırın. Size ne hissettiriyor?
Herkes çok mutlu gözüküyor. Herkes iş ve özel hayatında başarılı. Herkes bütün ilişkilerinde çok güçlü. Herkes günün her saatinde, uyurken bile üretken olmanın peşinde. Hiçbir zaman yakalayamayacağımız bir mükemmelliğin peşinde koşturuyoruz ve bizim dışımızda herkes sanki bunu yakalamış gibi görünüyor çoğu zaman gözümüze. Hâlbuki insan, sağlamlıktan ve başarıdan ibaret bir makine değil, çoğu zaman bunu unutuyoruz.
Bize aktarılanları biz de kendimizden sonrakilere aktarıyoruz. Ve farkında olmasak bile, yeni yetişen insanları benzer baskılara maruz bırakıyoruz. Çocuklarımızı, öğrencilerimizi; nasıl daha güçlü, cesur, korkusuz, çalışkan, bilgili yapabiliriz diye dört dönüyoruz. Bu özellikler önemsiz değil elbette. Ama bunları kazanmaya çalışırken terazinin dengesini sağlamak da önemli. Çünkü diğer tarafta insanın kendisini kabul etmesi ve sevebilmesi gibi hayati bir gereklilik var.
“Çekirge Kadar Hızlıyım” tam da bu amaca hizmet eden resimli kitaplardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kitabın karakteri küçük bir çocuk. Ve bu küçük çocuk her bir sayfada bir hayvandan ve onun bir özelliğinden bahsederek kitabın sonuna kadar kendisini anlatıyor. Bazen balina kadar büyük, bazen de bir karınca kadar küçük olduğunu söylüyor. Kitabın sonuna geldiğimizde ise “Bütün bu özellikleri birleştirdiğimizde ortaya “ben çıkıyorum.” diyerek anlamlı bir kapanış yapıyor.
Kitap, insan olmayı çok basit bir şekilde özetliyor. Farklı yönlerimiz var. Hem güçlüyüz, hem güçsüz. Hem vahşiyiz hem evcil. Biri diğerine engel değil. Hepsini aynı anda barındırıyoruz. İnsani yönlerimiz, duygularımız, güçlü ve zayıf yönlerimiz, kusurlarımız ve yeteneklerimizin toplamı bizi gerçek insanlar hâline getiriyor.

Erken Çocukluk Döneminde Öz Farkındalığın Önemi
İnsanın kendisini tanımasının ve her yönüyle benimsemesinin tohumları çok erken yaşlarda atılıyor. Özellikle 0-6 yaş arasındaki çocuklar, dünyayla olduğu kadar kendileriyle de tanışma ve anlaşma döneminde oluyorlar. Sosyalleştikçe kişisel farklılıklar görülebilir olmaya başlıyor. Özellikle okula başladıklarında, çocuklar kendileriyle diğerleri arasındaki farkları da algılamaya başlıyorlar. Örneğin bazı çocuklar daha girişken olurken bazıları daha sessiz ve utangaç olabiliyor. Bu özellikler etiketlendiğindeyse, hayat boyu bireyleri etkileyen bir hâle bürünebiliyor. Tabii ki bunları geliştirmek, zayıf yönleri güçlendirmek için çabalıyoruz. Hatta birçok çocuk kitabını da bu amaçla inceliyoruz. Ama çocuklarda geliştirmeye çalıştığımız şeylerin onları “kötü” yapmadığını da anlamalarını sağlamamız gerekiyor. Aksi hâlde kaş yaparken göz çıkarmak, çocukların kişilik gelişimlerinde tamiri zor yaralar açmak kaçınılmaz.
Zamansız Bir Resimli Kitap Örneği
Resimli kitaplar için trendler dünyada artık çok hızlı bir şekilde değişiyor. Günümüz çocuklarına hitap eden kitaplar, metinler, resimler; kırk yıl öncekinden artık çok farklı. Ama bazı kitaplar var ki zamanının ötesine ulaşabiliyor hâlâ. Çekirge Kadar Hızlıyım ise bu zamansız kitaplardan bir tanesi. Yazıldığı 1982 yılından bu yana milyonlarca insanın hayatına girmiş olan kitabı bugün bile büyük bir keyifle okumak mümkün. Kitabın sayfaları tamamen kaplayan büyük ve detaylı resimleri, her ne kadar klasik bir tarza sahip olsa da bugün bile hem göze hem de çocuk dünyasına hitap etmeyi başarıyor.

Yazar Audrey Wood Hakkında
1948 yılında doğmuş olan Amerikalı Yazar Audrey Wood’un 50’den fazla çocuk kitabı bulunuyor. Wood, ailenin en büyük çocuğu olarak kardeşlerine hikâyeler anlatarak büyüdüğünden; hikâye anlatmak erken yaşlarda kendisi için bir tutku hâline gelmiş. İllüstratör olan eşi Don Wood ile çocuk kitapları sayesinde tanışmış ve bir süre birlikte çalıştıktan sonra evlenmişler. Don Wood, Audrey Wood’un 20’den fazla kitabının illüstratörü.
Çocuklarla Kitabı Okurken
Kitap, çocukların uzun süre inceleyebileceği detaylı ve ince düşünülmüş resimlere sahip. Metin oranının da oldukça az olması, çocukların sıkılmadan başından sonuna kadar takip etmesini kolaylaştırıyor.

Kitapta tam 22 tane farklı hayvandan bahsediliyor ve bunlar arasında tarlakuşu, karakurbağası, karides gibi farklı hayvanlar da var. Bütün bu hayvanların bir özellikle birlikte verilmesi de hem hayvanlar hakkında, hem de özellikleri hakkında çocuklarla diyaloğa girmeye imkân veriyor. Güçlü, uysal, yavaş, kötü, gürültücü gibi birçok sıfatın kullanılıyor olması da dil gelişimi açısından kitabın faydalı yönlerinden biri. Metinde yer alan birçok farklı sıfat çocukların karşılaştırma yapmasını, büyüklük-küçüklük gibi zıtlıklar üstünde düşünmesini, duygular üstüne kafa yormasını sağlayabilir. Bu yönlerden de diyaloglu okuma ile birleştirilerek verimli bir gelişim takviyesi olarak kullanılabilir.
Commentaires